A DeX-ről

A Samsung új kiegészítője lényegében asztali gépet csinál a telefonból, amihez asztali szoftverkörnyezetet is biztosít. Egy monitorral, HDMI kábellel, vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel illetve egy hangfallal kiegészítve már lehet is használni asztali gépként.

A DeX annyit tud, hogy csatlakozókkal köríti az S8-at és S8 Plust, így ráköthetünk mindenféle perifériát. A dokkoló a készülék hálózati töltőjén keresztül kapja az áramot, ezáltal tölti is a telefont csatlakoztatott állapotban.

A dokkoló korong alakú, robusztus, szükség esetén ventilátorokkal hűti a készüléket.
A korong hátulján két USB csatlakozó található, mellette EtherNet port, normál méretű HDMI csatlakozó és a tápellátáshoz szükséges Type-C csatlakozó.
Az eszközök megfelelő áramellátásának biztosítása után már csak be kell kapcsolni a monitort, kiválasztani a forrást és már működik is.

A rendszer erősen Windows-os jelleget mutat. Minimális teljesítménycsökkenés érezhető a rendszerben, időnként laggol, a felhasználói élményt viszont nem különösebben rombolja.
A támogatott alkalmazások egy része eleve az asztalon sorakozik, az összes többi a bal alsó sarokban elhelyezkedő háromszor három pötty alatt található. Mellette Androidos kezelőgombok vannak: alkalmazásváltó és Home. Az alsó sáv pont olyan, mint egy tálca, balról indulnak az éppen futó alkalmazások ikonjai, ezeket oda is lehet szegezni, a jobb tartományba pedig lényegében az értesítősáv került. Itt az aktuális értesítések ikonja látható, majd a hálózati és akkumulátorinformációk, a gyorskapcsoló panel, a legszélen megjelenített dátum előtt pedig hangerőszabályzó és egyéb készségek sorakoznak.

Az DeX lényegében ennyit tud, az alkalmazások megjelenése és a több ablakos kezelés vizuálisan és technikailag is pont ugyanolyan, mint Windows alatt. Minden egyéb app úgy fog megjelenni, ahogy a telefon kijelzőjén látnánk.
A telefonon található jack csatlakozóhoz nem férünk hozzá, a dokkolón pedig nincs. A hanghívás dokkolt állapotban az asztalon tudjuk kezelni. Bluetooth headset hiányában eleve kihangosítva dolgozik a rendszer, ami kitűnő hangminőséget és hangerőt produkál.

A kütyü egyébként kifejezetten kényelmes, egyszerű, alapvetően hasznos, ár-érték arányban sem veszélyes, így ha tényleg nincsenek speciális elvárásaink, akkor kipótolhat egy szövegszerkesztős, böngészős konfigurációt nagyjából 40 ezer forintért.